NIT ରାଉରକେଲା ଗବେଷକମାନଙ୍କ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଣାଳୀ – ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସଫା ଓ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି
ଦୁର୍ଗା ପୂଜା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ନିରୀକ୍ଷଣ: ବିଏମସି ଦ୍ୱାରା ୧୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ପୁରୁଣା ଖାଦ୍ୟ ଜବ୍ତ
ଭୁବନେଶ୍ବରରେ ଦୁର୍ଗା ପୂଜା ଉତ୍ସବ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହଜାର ହଜାର ଭକ୍ତ ଓ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ। ଉତ୍ସବ ମନୋରଞ୍ଜନ ସହିତ, ପୂଜା ପଣ୍ଡାଳ ଚାରିପାଖରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହୁଏ। କିନ୍ତୁ, ଏହି ବର୍ଷ ଭୁବନେଶ୍ବର ମହାନଗର ପାଲିକା (BMC) ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି।
BMCର ହଠାତ୍ ନିରୀକ୍ଷଣ
BMC ଅଧିକାରୀମାନେ ଦୁର୍ଗା ପୂଜା ପଣ୍ଡାଳ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ହଠାତ୍ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଚଳାଣୀ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ପୁରୁଣା ଓ ଅଖାଦ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଜବ୍ତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ପାକା ସାମଗ୍ରୀ, ନାସ୍ତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ଖାଦ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ। ନିରୀକ୍ଷଣର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକା।
ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କାହିଁକି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
ଦୁର୍ଗା ପୂଜା ଭଳି ଉତ୍ସବରେ ଭୀଡ ଥାଏ। ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ ଓ ପଣ୍ଡାଳରେ ପାକା ଖାଦ୍ୟର ଚାହିଦା ଅଧିକ, କିନ୍ତୁ ଅନେକ ସମୟରେ ସଫାଇ ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ମାନକ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉ ନାହିଁ। ପୁରୁଣା ଖାଦ୍ୟ ଗୁରୁତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ, ଯେପରିକି ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତତା, ପେଟ ଆକ୍ରମଣ ଓ ହଜମ ଅସୁବିଧା। ଅଖାଦ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ହଟାଇବା ମାଧ୍ୟମରେ, BMC ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଭକ୍ତ ଓ ଦର୍ଶକ ଉତ୍ସବର ମଜା ନିରାପଦ ଭାବେ ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ।
BMC ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ
ପଣ୍ଡାଳ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ସ୍ଟଲରୁ ୧୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ପୁରୁଣା ଖାଦ୍ୟ ଜବ୍ତ।
ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ କରିଥିବା ସ୍ଟଲ ମାଳିକଙ୍କୁ ଚେତାବନୀ ଜାରି।
ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ସଫାଇ ଓ ସଠିକ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ରଖିବା ପାଇଁ ସୁପାରିଶ।
ପୂଜା ଦିନ ସମୟରେ କଠୋର ନିରୀକ୍ଷଣ ଚାଲିଥାଏ।
ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଅର୍ଥ
ଭିଜିଟରମାନେ ଉତ୍ସବକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶରେ ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ନିରୀକ୍ଷଣ ହେଉଥିବା ଜାଣି ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ। ସହିତେ, ସ୍ଟଲ ମାଳିକମାନେ ସଫାଇକୁ ପ୍ରଥମିକତା ଦେଇ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ସ୍ମରଣ କରାଯାଉଛି।
ଉତ୍ସବ ଓ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସମତୁଳନ
BMCର କାର୍ଯ୍ୟ ଉତ୍ସବ ମଧୁରତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷାରେ ଦୃଢ ସଙ୍କଳ୍ପ ପ୍ରକାଶ କରେ। ଉତ୍ସବ ସମୟ ଆନନ୍ଦର, କିନ୍ତୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଥମ ଥିବା ଦରକାର। ପୁରୁଣା ଖାଦ୍ୟ ହଟାଇବା ଓ ନିରୀକ୍ଷଣ ଚାଲାଇବା ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରାଧିକାରୀମାନେ ଉତ୍ସବ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ସମତୁଳନ ରଖିବାକୁ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
Comments
Post a Comment